Cauzele și simptomele atrofiei vaginale

Scăderea și întreruperea producției de estrogen din ovare, care se întâmplă în mod natural odată cu menopauza, este principala cauză a atrofiei vaginale. Cu toate acestea, atrofia vaginală poate apărea și în alte circumstanțe, când există o scădere a acțiunii estrogenilor ovarieni asupra țesuturilor genitale. Așa se întâmplă, de exemplu, atunci când se face o ovariectomie (înlăturarea chirurgicală a ovarelor), sau chiar la femeile tinere care au cicluri anovulatorii (în care nu există ovulație) sau cu amenoree prelungită (absența menstruației) în perioada fertilă.

Estrogenii produși de ovare contribuie la menținerea umidității vaginului, a grosimii și elasticității țesuturilor și a unui nivel adecvat de aciditate locală. Astfel, absența producției sale și atrofia vaginală pot genera mai multe simptome, de exemplu:

  • Disconfort și durere în timpul activității sexuale (dispareunie);
  • Senzație de mâncărime și uscăciune vaginală;
  • Scurgeri vaginale;
  • Simptome urinare.
  • Tendință mai mare pentru infecții urinare și vaginale.

Atrofia vaginală și simptomele acesteia compromit bunăstarea și calitatea vieții multor femei și, atunci când este legată de menopauză, pe perioade din ce în ce mai îndelungate, având în vedere creșterea speranței de viață și a anilor de viață de activitate sexuală.

În prezent, sunt disponibile mai multe opțiuni de tratament pentru atrofia vaginală, hormonal și non-hormonală. Medicii ginecologi sunt profesioniștii cu care femeile cu această problemă ar trebui să discute și care le poată sfătui cu privire la cea mai bună opțiune de tratament.

Tratamentul atrofiei vaginale cu acid hialuronic

Acidul hialuronic este o componentă naturală a pielii și joacă un rol important în menținerea structurii și funcției acesteia. Datorită caracteristicilor sale higroscopice (de absorbție a apei), contribuie și la menținerea umidității pielii.

Acest compus este utilizat în multe produse și proceduri în domeniul esteticii, iar eficacitatea sa este atribuită în principal efectelor de volumizare și reținere a apei. Tratamentul atrofiei vaginale cu acid hialuronic are ca scop stimularea straturilor superficiale ale pielii si ale mucoasei și hidratarea și tonifiere pielii.

Inițial, acest tratament pentru atrofie vaginala a fost introdus la femeile tratate pentru boli oncologice care au ajuns la menopauză și nu puteau trata atrofia vaginală cu estrogeni locali, fiind produse hormonale. Rezultatele obținute au făcut ca tratamentul să fie folosit și în alte situații cu rezultate bune. O lucrare de recenzie publicată recent, bazată pe date de la 335 de femei obținute în perioada 2011-2017, notează că rezultatele tratamentului cu acid hialuronic sunt identicele cu cele obținute cu estrogeni vaginali. Marele avantaj al aplicării acidului hialuronic față de tratamentul hormonal este comoditatea tratamentului: o singură aplicare efectuată de medic în regim ambulatoriu restabilește imediat hidratarea și funcționalitatea mucoasei vaginului.